Brez Krivde v Prometni Nesreči – Napotki Kako Rešiti Situacijo?

Postopki za lažje in hitrejše reševanje škodnega dogodka

zavarovanje-avta-v-primeru-škodnega-dogodka

 

 

Bili ste udeleženec v prometni nesreči, ki je niste povzročili, prav tako pa je s svojim ravnanjem niste mogli preprečiti. Posledice so uničeno vozilo, morebitne telesne poškodbe sopotnikov, pri vsem tem pa je povzročitelj nesreče lahko težaven, nastopijo razni nepričakovani zapleti … Kako se odzvati, da bi nastalo situacijo kar se da mirno in ugodno rešili?

Prvo in nadvse pomembno pravilo – ostanite mirni in vzpotavite komunikacijo s povzročiteljem nesreče
Čeprav je v dejanskem trenutku to lahko težko, je ključno, da ob prometni nesreči ostanete mirni. Trezna glava je pogoj za ustrezno postopanje in ugodno rešitev.

Za vas smo zbrali informacije, ki vam bodo v primeru nesreče pomagale ravnati hitro, učinkovito in ustrezno.

Takoj po nastanku nesreče preverite, ali so vaši sovozniki poškodovani. Če nihče od njih ne potrebuje prve pomoči, na varen način zapustite vozilo in pristopite k povzročitelju nesreče. V primeru, da tudi ta ne potrebuje vaše pomoči, se pogovorita, kako zadevo rešiti.
V primeru nastanka manjše materialne škode ni potrebna prisotnost policije. Izpolnite Evropsko poročilo o nesreči, s povzročiteljem izmenjajte podatke, potrebne za uveljavljanje povračila škode pri zavarovalnici, prav tako fotografirajte kraj nesreče in udeležena vozila. Če je vozilo, ki ga vozi povzročitelj nesreče, registrirano v tujini, naj vam njegov voznik izroči kopijo zelene karte o zavarovanju vozila.
Primeri, ki zahtevajo prisotnost policije:
– V nesreči je nastala večja materialna škoda ali se je nekdo telesno poškodoval.
– S povzročiteljem ali ostalimi soudeleženci nesreče se ne morete dogovoriti o krivdi.
– Povzročitelj ne želi podati vseh potrebnih podatkov.
Policijski zapisnik predstavlja tudi pomoč zavarovalnici, da ta lahko dosledno in hitreje reši odškodninski zahtevek. V primeru, da občutite ali sumite na telesne poškodbe, obiščite zdravnika.

Kontaktirajte zavarovalnico
Preden se lotite popravljanja škode na vozilu, le to prijavite zavarovalnici in počakajte, da vam potrdijo kritje stroškov popravila. Zavarovalnica bo šele po zaključitvi škodnega primera izplačala škodo – vam kot oškodovancu, če boste predložili račun o popravilu vozila, ali neposredno izvajalcu popravila, če gre za pooblaščenega izvajalca.

Na koga konkretno se obrniti?
V primeru, da je povzročitelj nesreče tretja oseba, uveljavljate škodo po polici zavarovanje avta in avtomobilske odgovornosti povzročitelja. Zavarovanje avtomobilske odgovornosti krije škodo, ki je povzročena drugim udeležencem nesreče. Lahko se torej zgodi, da zavarovalnica, kjer je avtomobilsko odgovornost zavaroval povzročitelj, ne bo tista, pri kateri ste zavarovanje sklenili vi, zato morda ne boste poznali zastopnikov in postopkov prijave ter uveljavitve nastale škode. V tem primeru svetujemo, da se na spletni strani zavarovalnice informirate o pristojnih kontaktnih osebah, načinu in vseh potrebnih zadevah za reševanje škode.

Zavarovanje avtomobilske in pravne zaščite
S sklenitvijo zavarovanja avtomobilske in pravne zaščite lahko bistveno poenostavite postopek reševanja zadeve in tako prihranite precej časa in truda, ki bi ju sicer morali vložiti v spoznavanje s sistemom reševanja škod pri vam nepoznani zavarovalnici.
Zavarovanje avtomobilske in pravne zaščite je že prednastavljeno v VELIKEM PLUS paketu in vkjučeno v paket avtomobilskega zavarovanja COMFORT PLUS. Na voljo je tudi zavarovancem s sklenjenim zavarovanjem avtomobilske odgovornosti in zavarovanjem ene od asistenc. Cena zavarovanja avtomobilske in pravne zaščite je zelo dostopna, in sicer brez popustov znaša 38,02 evra, kar je manj kot enkratna menjava olja v vašem avtomobilu.

Zavarovanje avtomobilske in pravne zaščite vam omogoča, da nastalo nezgodno situacijo rešujete z vašo matično zavarovalnico, kjer ste sklenili avto zavarovanje za mlade voznike.

Tudi v tem primeru je nujno potrebno, da veste, kdo je pozročitelj nesreče, in da zberete potrebne podatke ter izpolnjene dokumente. Nato se preprosto obrnete na vašega zastopnika ali najbližjo poslovalnico Zavarovalnice Triglav.
Vaša zavarovalnica bo na podlagi vašega zahtevka obravnavala škodni dogodek, izvedla cenitev škode in vam v primeru ugotovljene odgovornosti povzročitelja izplačala znesek popravila vozila.
To zavarovanje velja na območju Evrope, kar je njegova velika prednost, saj bistveno olajša urejanje zahtevkov. Če se je škodni dogodek zgodil denimo v Avstriji, se vi kljub temu obrnete na Zavarovalnico Triglav v Sloveniji.
V kolikor ste v nesreči utrpeli telesne poškodbe, lahko vaša zavarovalnica vloži odškodninski zahtevek na zavarovalnico povzročitelja, kjer bodo primer obravnavali in vam v primeru ugodne rešitve izplačali primerno odškodnino.

Ko se situacija zaplete
Primer prometne nesreče je lahko rešen na zelo preprost in hiter način. Ni pa nujno. Lahko se namreč zgodi, da se celoten postopek precej zavleče.
Težko je vnaprej predvideti razlog potencialnih zapletov. Lahko se zgodi, da povzročitelj noče priznati krivde, niste pa poklicali policije, povzročitelj vas lahko toži za soodgovornost v nesreči, uveljavljati morate odškodninski zahtevek za telesne poškodbe, ki ste jih utrpeli v nesreči, itd.
Če se situacija reševanja nezgodnega dogodka zaplete, si morate zagotoviti odvetnika oz. pravno pomoč, ki pa ni vključena niti v obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti niti v zavarovanje splošnega kaska. Drugače pa je pri zavarovanju avtomobilske in pravne zaščite, ki med drugim vključuje strošek pravne pomoči.

Če zaradi prometne nesreče potrebujete mnenje in zastopanje pravnih strokovnjakov, vam bo prav prišla pravna pomoč.

Če v kazenskih postopkih zaradi prometne nesreče in uveljavljanja odškodninskih zahtevkov potrebujete zastopanje odvetnika, je kaj možno, da se boste soočili z zelo visokimi stroški. Bolj ko se pravni postopki zavlečejo, vse bolj se ti stroški zvišujejo.
V primeru, da imate sklenjeno zavarovanje pravne in avtomobilske pomoči, bo te stroške v višini do 5.000 evrov krilo zavarovanje, ki velja tudi za vse potnike v zavarovanem vozilu.
Dobro je vedeti, da zavarovalnica kritje tovrstnih stroškov lahko tudi odkloni, če ocenjuje, da je verjetnost za uspeh prenizka in da je zadevo bolje rešiti drugače.

Prometna nesreča nikoli ni prijetna, prav tako pa vas precej neprijetnosti čaka ob ukvarjanju z njenimi posledicami. Vsaka podrobnost v izvedbi in načinu reševanja situacije je pomembna in dobra pripravljenost lahko veliko doprinese k hitrejši in lažji poti do rešitve.