You are here
Home > Če Kupujete Rabljen Avtomobil, Bodite Pozorni na Zavarovanje in Garancijo

Rabljeni-avtomobili-zavarovanje-in-garancija

Na kaj vse pomislite, ko kupujete avtomobil? Vam je pomembna zgolj cena, ali ste pozorni tudi na druge postavke? V nadaljevanju omenjeni predlogi vam bodo prišli prav, ne glede na to, ali kupujete nov ali rabljen avtomobil.

Nakup avtomobila za večino ljudi le ni tako majhna investicija, da bi se zanjo lahko odločili površno. Popravila in nepravilnosti v pogodbah vas namreč lahko veliko stanejo. Pozorni morate biti na pogoje prodajalcev in proizvajalcev avtomobilov, saj drobni tisk lahko skriva veliko pogojev, ki jih glavne postavke ne obrazložijo prav natančno.

 

Slovenska zakonodaja stoji na strani kupca

Tega se verjetno sploh ne zavedate. Kupci pogosto pozabljamo na svoje pravice, čeprav, vsaj v primeru avtomobilske industrije, zakonodaja stoji na naši strani. A kot kupec morate vendarle najprej poznati zakone in pravilnike, če želite uveljavljati svoje potrošniške pravice. Dobro mora preučiti prodajalčevo ponudbo, če jo želi kasneje izpodbijati oziroma uveljavljati svoje pravice. Lepo po vrsti.

 

Zavarovanje in Garancijo opredeljujeta dve različni stvari

Na prvi pogled bi morda rekli, da avto zavarovanje in garancija pomenita isto. A ko pride do njunega opredeljevanja, med njima obstaja razlika. Kakšna ta torej je? Prodajalci morajo po zakonu zagotavljati obvezno enoletno garancijo za brezhibno delovanje, ter dvoletno jamstvo za uveljavljanje stvarnih napak. To velja za predmete, ki so ob nakupu novi, torej v našem primeru nov avtomobil. Kako pa je pri rabljenih avtomobilih? Tam ste upravičeni do zgolj enega meseca obvezne garancije in enoletnega jamstva za stvarne napake. Razlika je torej ogromna. Kdo pa je tisti, na kogar se obračate ob uveljavljanju garancije in jamstva? Prodajalec, kajti on je tisti, ki zagotavlja oziroma jamči za izdelek.

 

Časovni roki

Vsak zahtevek, ki ga kupec poda v zvezi z uveljavljanjem svojih pravic, ima svoj časovni rok. Vedeti morate, kakšni so roki za prijavo določene napake ali okvare, drugače se lahko opečete in si po nepotrebnem prislužite dodatne stroške. Začnimo pri rokih za stvarne napake. Le – te je treba prijaviti najkasneje v dveh mesecih po odkritju napake, če želite, da prodajalec napako odpravi, vam izdelek (avtomobil) zamenja, vam vrne del ali celotno kupnino. Ko prijavljate stvarno napako, morate oddati tudi zahtevek, v katerem je jasno opredeljeno, kako želite, da se zadeva reši – je to vračilo kupnine, zamenjava ali popravilo izdelka. Po prejetju vašega zahtevka ima prodajalec zgolj osem dni časa, da reklamacijo reši, sploh kadar gre za večje napake, ki močno motijo ali onemogočajo normalno uporabo izdelka – v našem primeru avtomobila. Kje najdete vse osnovne pogoje o časovnih rokih, garanciji in jamstvu? Na spletnih straneh izdelovalcev avtomobilskih znamk, v drobnem tisku in v dokumentaciji, ki jo prejmete ob nakupu avtomobila.

 

Vsak izdelovalec ima različno ponudbo

Tako kot pri vsaki drugi stvari ni pri avtomobilih nič drugače – vsak proizvajalec nudi svojim kupcem različne ugodnosti. Glede na dejstvo, da avtomobil velja za trajen izdelek, je konkurenca pri zagotavljanju vzdržljivosti in garancijskih pogojev, kar velika. Daljša, kot je proizvajalčeva garancija, večje zaupanje vzbuja v kupcu in večji ugled pridobi na tržišču. Različni proizvajalci imajo različne prijeme, vsem pa je v skupnem interesu, da prodajo čim več avtomobilov. Zato si pred nakupom dobro oglejte, kaj vse vam ponuja določen proizvajalec. Kia recimo ponuja sedemletno garancijo z omejitvijo 150.000 prevoženih kilometrov; Hyundai petletno garancijo brez omejitve prevoženih kilometrov; Opel pa je nekaj časa ponujal celo doživljenjsko garancijo, ki se je izkazala za klavrno potegavščino, glede na vse omejitve, navedene v drobnem tisku.

 

Večina izdelovalcev pa ponuja več vrst garancij in jamstev, kar lahko na prvi pogled kupca celo zmede. Eden izmed takšnih primerov je Renault, ki nudi tri vrste dodatne garancije, opredeljene s prevoženimi kilometri in starostjo vozila. Tudi pri Škodi imajo pester nabor razno-raznih garancij, opredeljenih z leti, pretečenimi od nakupa, in prevoženimi kilometri.

 

Nakup rabljenega avtomobila

Preden od navdušenja nad nakupom avtomobila pozabite na vsa pravila in birokracijo, se na nakup dobro pripravite. Kajti le dobra preučitev pogojev nakupa, garancije in jamstva vas bo krila, če bo prišlo do težav. Vse nepravilnosti pri nakupu rabljenega avtomobila rešuje obligacijski zakonik, ki je precej podrobno določen. Zatorej mora biti vaša kupo-prodajna pogodba brezhibna.

 

V pogodbo naj bo zapisanih čim več podrobnosti o kupčevih, torej vaših pravicah, ne zgolj podatki o kupljenem vozilu. Če avtomobil še nikoli ni bil registriran v Sloveniji, naj vas vodi zdrava pamet pri prikazu realnega stanja prevoženih kilometrov, kajti nič nenavadnega ne bi bilo, če bi bil njihov prikaz zrežiran. Pozorni bodite tudi na morebiten odpoklic določenega modela avtomobila – ne glede na to ali kupujete nov ali rabljen avtomobil. Tovarniške napake se dogajajo tudi v moderni dobi in nihče vam ne bo potrkal na vrata s čajem in piškoti ter vas obvestil, da je vaš avtomobil v fazi odpoklica – za spremljanje teh informacij ste žal odgovorni sami.

Top