Dejavniki ki Vplivajo na Višino Zavarovalne Premije

Kateri dejavniki vplivajo na višino zavarovalne premije?

seznam-zavarovalnih-premij-za-avto

Časi, ko je bila višina zavarovalne premije po vseh zavarovalnicah bolj kot ne enaka ali vsaj zelo primerljiva, so minili. Enako velja za zavarovalne pogoje (beri drobni tisk), ki jih ponujajo različne zavarovalnice pri zavarovanju avta in avtomobilske odgovornosti. Danes se zavarovalnice borijo za stranke, zato razvijajo kar se da raznoliko in konkurenčno ponudbo. Dejavnikov, ki vplivajo na višino premije, je več, prav tako pa se ti spreminjajo skozi čas, zato je ob sklenitvi zavarovanja še toliko bolj pomembno, da smo primerno seznanjeni s čim več ključnimi informacijami.

Besedila v drobnem tisku načeloma ne beremo radi ali pa sploh ne, čemur botruje že majhnost črk in s tem oteženo razbiranje bistva. Vendar pa je sporočilo v tem delu nedvse pomembno – v zavarovalniškem svetu so v njem določene podrobnosti zavarovanja. Te se, kot smo že omenili, od zavarovalnice do zavarovalnice močno razlikujejo, s tem pa se razlikuje tudi celotna ponudba zavarovanj. Zato je posebej pomembno, da drobnega tiska ne preskočimo, pa tudi, da si zanj vzamemo dovolj časa – v nasprotnem se kaj lahko zgodi, da bomo izpustili informacije, ki definirajo premijo in pogoje našega zavarovanja.

Temeljni Parametri Zavarovanja Avta

Ko govorimo o povsem tehničnem pojmu premije, ki je na vseh prodajnih mestih in pri vseh zavarovalnicah enak, najosnovješi okvir predstavljata dva parametra – to sta vrsta vozila in način njegove uporabe.

Od tu naprej pa v igro vstopijo zavarovalni pogoji, še posebej pri avtomobilskem kasko zavarovanju. V primeru, da želite zavarovanje skleniti pri drugi zavarovalnici, se morate zato seznaniti s pogoji, ki so lahko precej drugačni, kot ste jih bili vajeni do sedaj. Nekateri od njih lahko pomenijo pozitiven doprinos, drugi nosijo negativne posledice.

Spreminjajoči Oziroma Dodatni Parametri Zavarovanja

Dodatni parametri, torej informacije, ki vplivajo na znižanje premije, so vse pomembnejši elementi pri sklenitvi avtomobilskih zavarovanj. Različne zavarovalnice namreč ponujajo različne popuste: nekateri se upravičujejo s članstvom v gasilskih društvih ali planinskih zvezah, drugi so prilagojeni za mlade družine, posamezni popusti temeljijo na številu zavarovanih vozil pri isti zavarovalnici, spet drugi na določenih znamkah motornih vozil ali na zanesljivosti voznika, ki se izraža v večletnem brezškodnem dogajanju, itd. Več o tem, kateri osnovni podatki so potrebni za pripravo zavarovalne police in na kakšen način se višina le te lahko zniža, si preberite na naslednji povezavi.