You are here
Home > Kako Prihraniti pri Zavarovanju Avta

Za večino izmed nas je zavarovanje avta pravzaprav vsakoletno nujno zlo, a ne pozabite, če boste to opravilo vsako leto izpeljali kot pravo malo raziskovalno nalogo lahko na koncu privarčujete tudi do več 100 evrov.

Če boste le podaljševali vase zavarovanje avtomobila pri zavarovalnem agentu, ki vam je seveda na voljo ravno takrat, ko je na vrsti tehnični pregled in registracija, to ne bo ravno pametno dejanje, če vam agent pri tem ne bo svetoval katera bi bila najprijaznejša zavarovalnica in kakšna oblika zavarovanja je za vas in vaše vozilo najprimernejša. Če si boste vzeli čas, zbirali različne ponudbe in dobro barantali lahko vašo zavarovalno polico pocenite tudi za nekaj sto evrov.

Vedno imejte v mislih, da še preden nastopi trenutek za obnavljanje ali sklenjevanje novega  osnovnega zavarovanja ali kasko zavarovanja avtomobila, imate kot kupec zaradi številnih ponudnikov na trgu kar veliko moč. Zavarovalnice se v boju za nove stranke, pravzaprav vse ena za drugo, najprej zatečejo k popustom. Ponudili vam bodo procent popusta za en dodatek, morda dodatno zavarovanje za kakšno drugo stvar celo podarili in tako naprej. Pozanimajte se pri kateri zavarovalni hiši dobite več za manj, mogoče vam kdo ponudi darilni bon za brezplačno gorivo, pri nekaterih dobite popust pri nakupu celoletne vinjete in še in še več.  Navkljub vsem popustom in ugodnostim, ki nam jih ponujajo ob sklenitvi novega zavarovanja pa je vseeno potrebno biti pozoren na nekaj stvari, ki jih je dobro vedeti.

Če ste si prislužili bonus, ga lahko izgubite tudi, če ne prijavite škode

Naj vas ne preseneti, če vam preneha veljavnost bonusa, ki ste si ga prislužili ob zavarovanju. Do tega lahko pride zaradi prekinjenega zavarovanja za več kot 3 alil 5 let (pozanimajte kakšno politiko ima vaša zavarovalna hiša). To v praksi pomeni, da ima oseba X pridobljen bonus najnižjega zavarovalnega razreda, ki mu nudi 50 ali celo več odstotkov popusta pri zavarovanju vendar pa mu po večletni prekinitvi, 3 ali 5, nočejo priznati niti odstotka popusta več. Seveda je ta praksa veli pogostejša pri kasko zavarovanju, kjer so višje premije kot pri obveznem zavarovanju kjer se to pojavlja redkeje. Zelo veliko voznikov svoje avte kasko zavaruje samo prva leta po nakupu, kasneje pa ne več, ali pa se potem odločajo le za delno kasko zavarovanje pri katerem pa bonusov načeloma ni.

Kdaj postane zanimivo delno kasko zavarovanje? Pri cca sedmih letih!

Navade slovenskih voznikov avtomobilov pri zavarovanju le teh kažejo, da delni kasko postane zanimiv šele takrat, ko avto doseže neko starost. Največkrat se vozniki v Sloveniji odločijo za delno kasko zavarovanje pri avtomobilih, motorjih kombijih itd šele ko dosežejo starost sedem ali več let saj je to ekonomsko najbolj upravičljivo, takrat namreč razmerje med samo vrednostjo vozila in ceno polnega kasko zavarovanja, tega več ne opravičuje. V Sloveniji se vozniki pri delnem zavarovanju največkrat odločijo zavarovati škodo na steklih, parkirišču in za primer bližnjega srečanja z divjadjo. Zanimivo je, da se pri delnem kasko vozniki ne odločijo večkrat vozila zavarovati za primer toče, ki je pri nas kar pogosta. Naj še enkrat povemo, da pri delnem kasku bonusov ni, ne pozna pa tudi odbitkov franšiz, ki se jih vsi tako bojimo 🙂

Če še ne veste, bonus lahko tudi dedujete!

Nekega splošnega pravila o tem kako se zavarovalni bonus prenaša med družinskimi člani ne poznamo, kako to poteka je odvisno od zavarovalnice do zavarovalnice. Obstaja nepisano pravilo, da bonus lahko prenesete iz zakonskega partnerja na drugega zakonskega partnerja, ko pa je govora o prenosu na otroke pa so po navadi poleg še določeni pogoji. Zavarovalnica Adriatic ponuja družinski bonus (otrok je upravičen do istega bonusa kot oče in mati), a samo takrat, ko otrok še vedno živi na istem naslovu kot oče in mati. To, da otrok živi na istem naslovu, je po navadi pogoj pri večini prenosov za bonuse, ker je le to dober pokazatelj, da je bil avtomobil v skupni rabi. Spet pri drugih zavarovalnih hišah lahko prenesete bonus na otroka, vendar samo za toliko let kolikor ima otrok vozniško dovoljenje. PRIMER: Če je bonus polnih petdeset odstotkov lahko otrok, ki ima veljavno vozniško dovoljenje šele 4 leta, dobi maksimalno 20% bonusa pri zavarovanju. Torej pet odstotkov za vsako leto veljavnega vozniškega dovoljenja.

Ko opravite domačo nalogo ugotovite, da je skoraj nemogoče primerjati ponudbe med zavarovalnicami

Če boste iskali zavarovalnico, ki ponuja najugodnejše zavarovanje je verjetno ne boste našli. Pri vsaki boste našli nekatere prednosti, ki so tako specifične, da bodo zadovoljile le nekatere izmed vaših želja. Prej smo že omenili družinski bonus, ki ga ponujajo pri zavarovalnici Adriatic. pri neki drugi zavarovalnici pa je maksimalni bonus 60 odstoten in je edina, ki to ponuja. Pri tretji zavarovalnici pa so se odločili, da bodo gradili na dolgoročnih odnosih in zaupanju njihovih zavarovancev z več izkušnjami ter z bonusi za mlajše družine.
Če se odločite za zavarovanje pri zavarovalnici Sava lahko prihranite od 10 do 20 odstotkov pri zavarovanju v primeru tatvine, če imate v vozilu vgrajeno protivlomno napravo – alarm. Za vse mlade pa triglav ponuja brezplačne delavnice varne vožnje na posebnem poligonu za varno vožnjo, ki jim zagotovi nižje doplačilo za mlade voznike. popusta pri zavarovanju proti tatvini namenijo tistim, ki imajo vgrajene posebne protivlomne naprave, medtem ko pri Triglavu mladim ponujajo brezplačno delavnico varne vožnje na poligonu, s katero si zagotovijo zmanjšano doplačilo za mlade voznike. Pravzaprav vse zavarovalnice pa nudijo ekstra ugodne cene za zavarovanja v paketih (hkratno zavarovanje avta, hiše, …), kar velja tudi pri zavarovanju motorja.

Če si boste vzeli čas, boste prihranili.

Ni nam potrebno več poudarjati, da pri izbiranju zavarovalne hiše tako kot kadar kupujete kakšno drugo stvar. Če si ne vzamemo časa in pregledamo praktično vso ponudbo na trgu imamo zelo malo možnosti, da bomo karkoli prihranili. Naš nasvet je, če niste prepričani v svoje sposobnosti ali za vse to nimate dovolj časa, obiščite zastopnika, ki dostikrat sodeluje z vsemi večjimi zavarovalniškimi ponudniki na tržišču in prepričani smo, da vam bodo z lahkoto poiskali za vas ugodno rešitev. Bodite iznajdljivi, ni potrebno veliko, raziščite možnosti na trgu tudi sami boste hitro našli pravo ponudbo za vas.

Top