You are here
Home > Kasko zavarovanje za starejša vozila

Verjetno ste že ugotovili, da takrat, ko se začnete pogovarjati o zavarovanju avta najdete obilico nasvetov na vseh možnih koncih. Zanima vas, če se kasko zavarovanje za starejša vozila sploh izplača. Internetni forumi, znanci, in časopisi ter revije so zapolnjene z nasveti na kaj morate paziti, ko se odločite zavarovati svoje vozilo in podaljšati svojo zavarovalno polico. Vsi vedo vse in vam prav oni “želijo najboljše”, ker je le tako prav.

Če vas zanima katero avtomobilsko zavarovanje je najprimernejše za starejše vozilo vas vabimo, da si preberete spodnje nasvete, pri katerih so nam pomagali zavarovalniški strokovnjaki.

Preberite si za kakšno vsoto in katero avtomobilsko zavarovanje oziroma kasko zavarovanje je za vaše vozilo primerno.

Vsi vemo, da moramo imeti urejeno obvezno avtomobilsko zavarovanje ali kakor se tudi imenuje zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ko pa je govora o kasko zavarovanju pa velikokrat pride do dileme ali je za naše vozilo sploh še ekonomsko upravičljiva sklenitev kaska. Ne glede na to, da je morda vaše vozilo po letih še zelo “mlado”, ste na cesti vedno izpostavljeni tveganju, da na vašem avtu nastane taka ali drugačna škoda.

Zavarovalniške hiše in agenti stalno razmišljajo o tem kaj lahko njihove zavarovance doleti med tem, ko se vozijo in skušajo v svoje zavarovalne police umestiti vse pred čimer bi vas lahko zavarovali, vendar tudi mi sami ne moremo vedno vedeti kaj nas čaka za naslednjim ovinkom. Zavedati se moramo, da je prometa vse več, nepredvidljivi dogodki se lahko zgodijo hitreje kot si mislimo zato je bolje, da ne računamo na “to se meni že ne bo zgodilo”. Kasko zavarovanje je priporočljivo, pametno in vam omogoča miren spanec ter več sproščenosti na cesti. V primeru nezgode vam bo zavarovalnica krila nastalo škodo in poskrbela, da se boste kar se le da hitro spet vozili z vašim jeklenim konjičkom.

Vas zanima zakaj je zavarovanje avtomobilske odgovornosti po navadi premalo, če je naše vozilo starejšega letnika?
Bi radi vedeli katera oblika zavarovanja je priporočljiva čeprav vaš avto ni več v rosno mladih letih? Ko se odločate za dodatna zavarovanja je definitivno najpomembnejše merilo strošek. Vzemite si čas in razmislite o tem kakšna je cena dodatnega zavarovanja za vaš avto, če jo primerjate s ceno popravil vozila v primeru nesreče in nastale škode na vozilu. Na koncu se vedno odločite sami kolikšen “gamble” je še sprejemljiv kajti finančno opravičljiv skoraj nikoli ne bo.

Zavedati se moramo, da osnovno zavarovanje oz zavarovanje avtomobilske odgovornosti krije samo tisto škodo, ki jo mi povzročimo drugim udeleženim v nesreči. To pomeni, če ste nesrečo povzročili vi in ne nekdo drug, potem je na vas, da poravnate vse stroške za popravilo vašega avtomobila. Imejte v mislih, da če je že vaše vozilo starejšega letnika in vam ga pri trgovcu z rabljenimi vozili ne bi več ocenili z najvišjo ceno, da cene vašega zdravja nikakor ne morete postaviti, zato poskrbite za vaše dobro zavarovanje – poskrbite za ZAVAROVANJE VOZNIKA torej tistega, ki nesrečo povzroči, če pride do smrti ali telesnih poškodb – zavarovanje voznika AO+. Torej če ste vi povzročitelj prometne nesreče, stroške popravila avtomobila krijete vi, zavarovalnica pa vam bo poplačala škodo, ki je bila narejena zaradi fizičnih poškodb voznika.

Ste ponosni oče ali mama nadobudnega mladeniča ali mladenke, ki ga seveda redno vozite v vašem avtu na treninge, v šolo, dopust pravzaprav je vedno z vami v vozilu. Ne pozabite na zavarovanje vaših potomcev, če se odločite za zavarovanje v primeru nezgode s katerim zavarujete tako voznika kot vse ostale v vozilu pred nesrečami, do katerih lahko pride pri prevažanju z avtom, motorjem ali drugim vozilom.

Ste že slišali za asistenčno pomoč avtomobilom?
Predstavljajte si, da se odpeljete na dopust, mirno vozite svoj avto, ki se vam nenadoma pokvari in obtičite za cesto. Seveda se vam najbližja avtovlečna služba ne javi, ker ste se na pot odpravili sredi noči. V takih primerih je zavarovalniška asistenca zlata vredna, ker so vam na voljo štiriindvajset ur na dan, saj nihče ne more napovedati kdaj se mu bo vozilo pokvarilo in ga pustilo na cedilu. Asistenca za vozila vam je na voljo tako doma kot v tujini, lahko se celo dogovorite, da vam pripeljejo nadomestni avto, ki vam pripada do 4 dni od neljubega dogodka. V tem času bodo vaše vozilo popravili v najbližji avtomehanični delavnici lahko pa ga odpeljejo tudi do mehanika, ki ga izberete sami. Asistenca je priporočljiva za vse, še predvsem pa za tiste, ki vedo, da se njihov avto lahko pokvari.

Naš nasvet je, da pri zavarovanju avtomobila ne gledate striktno na starost in na to koliko je vozilo vredno.
Vzemite v obzir vse kilometre, ki jih prevozite in čas ki ga preživite v svojem vozilu. Pomislite, če na cesti preživite veliko časa, če se veliko vozite po mestu z veliko prometno obremenjenostjo ste veliko bolj izpostavljeni tveganju, da boste udeleženi v prometni nesreči. Morda pa ste eni izmed redkih srečnežev v mestu, ki si lasti svojo lastno garažo in vam ni potrebno skrbeti, da bo vaš avto udaril nepreviden voznik ali pa vam bi ga ukradli, tako lahko kakšen dodatek pri dodatnem zavarovanju tudi izpustite in bo vaše zavarovanje cenejše. Če imate garažo morda lahko tudi izpustite zavarovanje proti toči ali kaki drugi naravni nesreči.

Podatki kažejo, da je največ ukradenih vozil starejšega letnika, ker za krajo ne potrebujejo najnovejših pripomočkov in, ker gredo rezervni deli starejših vozil hitreje v promet. Po podatkih policije naj bi bilo v Sloveniji vsako leto ukradenih približno tisoč petsto motornih vozil, največ v okolici Ljubljane, ki močno vodi z več kot 60% vseh odtujenih vozil v Sloveniji. Največ možnosti, da vam bodo ukradli avto imate, če si lastite Renaulta ali Volkswagen-a, takoj za njimi pa so Audi, Opel, Beemve ter ostali. Ali se boste odločili za popolno kasko zavarovanje vašega vozila ali samo delno kasko zavarovanje je povsem vaša stvar. Preden avto kasko zavarujete premislite, koliko zavarovanja potrebujete. Zavarovalni strokovnjaki pravijo, da obstaja določena starost po kateri se vozniki ne odločajo več za splošno kasko zavarovanje, to je približno sedem let po tej starosti se ljudje po navadi odločijo za delni kasko. Na koncu pa vedno preračunajte sli bodo stroški popravila znatno višji od vsote, ki jo boste morali odšteti za kasko zavarovanje vašega vozila. Na koncu koncev je avtomobilsko kasko zavarovanje priporočljivo za vse tiste, ki hočejo imeti svoje vozilo zavarovano na najvišji ravni. To je zavarovanje, ki zagotavlja kritje škode tudi na njihovem vozilu čeprav so oni povzročitelj nesreče.

Top