Kasko Zavarovanje Avta

Kasko Zavarovanje od A do Ž

Če se še niste srečali s kasko zavarovanje in vam gredo vse dlake pokonci že zgolj ob misli na vse zakomplicirane zavarovalniške izraze in kupe papirjev, naj vas nekoliko pomirimo. Spodaj na razumljiv način pojasnjujemo, kaj je , zakaj se odločiti zanj in kako deluje. Konec koncev gre vseeno za vaš denar in vaš avtomobil, torej vam je zagotovo mar, kaj se z njima dogaja, kajne?

Osnovno zavarovanje avtomobila je obvezno, zato moramo vsi vozniki skleniti obvezno zavarovanje pri poljubni zavarovalnici, drugače ne moremo registrirati svojega avtomobila. Vsi zagotovo veste, da je vožnja z neregistriranim avtomobilom nezakonita, in za tovrstno početje lahko odštejete tudi do 500 evrov kazni.

Kako pa je s kasko zavarovanjem? Kasko ni obvezen, razen v primeru, ko kupujete avtomobil na lizing oziroma kredit. Predpostavljajmo, da niste kupili avta na lizing, in zdaj razmišljate o kasko zavarovanju. Pri novih in dražjih avtomobilih je kasko vsekakor priporočljiv, saj bi cena morebitne nastale škode zagotovo znašala kar precejšnjo vsoto denarja. Če bi naredili primerjavo, bi ugotovili, da kasko lahko znaša 600 evrov letno (cena je seveda odvisna od vašega avtomobila), kar je v primerjavi z vrednostjo avtomobila ali možno škodo, ki jo lahko utrpi vaše vozilo, precej nizek znesek.

V Sloveniji lahko najdete kar nekaj zaupanja vrednih zavarovalnic, njihova ponudba kasko zavarovanj pa je precej podobna. Za katero se boste odločili, je seveda na vas. Konec koncev vas kot stranko zanima predvsem, kako bodo z vami ravnali v primeru nastale škode. Da ne boste na sestanek prišli popolnoma nepripravljeni, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj osnov te oblike zavarovanja in poteka zavarovalnih procesov.

kaj-krije-kasko-zavarovanje

Do Katere Starosti Avtomobila se Odločiti za Kasko Zavarovanje?

Enotnega odgovora na to vprašanje ni. Kasko je priporočen za vsa vozila, mlajša od štirih let, večina ljudi pa se zanj odloči tja do osmega leta starosti vozila. Eden izmed izračunov pravi, da je kasko smiseln vse dokler je vaše vozilo vredno več kot 4.200 evrov po evrotaksi.

Prednosti Kasko Zavarovanja

Če se odločate za kasko, vas zagotovo zanimajo tudi njegove prednosti. Kasko je edino zavarovanje, ki vam povrne škodo, četudi ste vi povzročili prometno nesrečo. Obenem kasko zavarovanje pokriva vse (ne)mogoče razmere in poškodbe vašega avtomobila, kot so poškodbe v prometu in mirovanju, naravne in elementarne nesreče ter škoda, ki jo povzročijo tretje osebe ali posebni dogodki. S kaskom je vaše vozilo zavarovano na vseh krajih in ob vseh vrstah nesreč.

Kako skleniti/obnoviti kasko zavarovanje?

Ko se odločite za sklenitev ali obnovitev kasko zavarovanja, se odpravite na svojo zavarovalnico. S seboj boste potrebovali nekaj dokumentov, ki so osnova za sklenitev kaska. Kaj torej potrebujete?

 • Če je bil vaš avto že kasko zavarovan, s seboj prinesite zavarovalno polico preteklega avtomobilskega kasko zavarovanja
 • Osebno izkaznico ali potni list
 • Svojo davčno številko
 • Prometno dovoljenje za avto, ki ga želite zavarovati
 • Če je bil avto že udeležen v nesreči, s seboj prinesite še dokazilo ali izjavo o škodnem dogajanju
 • Zavarovalnica vas bo obvestila še o drugih možnih dokumentih, ki jih morate imeti s seboj, ko sklepate takšno zavarovanje

Kako uveljavljati kasko zavarovanje?

Kasko boste želeli uveljavljati, če imate sklenjeno zavarovanje in je prišlo do nesreče, vi pa želite povrnitev nastale škode. V takem primeru se boste morali najprej oglasiti na svoji zavarovalnici, kjer boste izpolnili prijavo škode, zadolženi pa bodo opravili ogled vašega vozila in ocenili stanje. Na uveljavljanje kaska pomislite že na kraju nesreče, saj je priporočljivo, da imate stanje dokumentirano v fotografijah, odveč pa ne bodo niti policijski zapisnik in izjave prič. Na kraju dogodka torej fotografirajte nastalo škodo, lahko pa se obrnete tudi na policijo za uradni zapisnik. S policijskim zapisnikom zavarovalnica namreč reši škodni primer v zelo hitrem času. Zabeleženo je, da zavarovalnica Tilia svojim zavarovancem škodo povrne že v tednu dni.

Kdaj klicati policijo?

V nekaterih primerih je nujno, da pokličete policijo, v drugih ne. Seveda je vse odvisno od nesreče. Če se sprašujete, kdaj je primerno na pomoč poklicati može v modrem, si preberite spodnje alineje.

 • Policijo pokličite, kadar soudeleženec v prometni nesreči zavrača sodelovanje z vami – torej vam noče dati svojih podatkov in noče sodelovati pri sestavi in podpisu Evropskega poročila.
 • Policijo pokličite, kadar soudeleženec v nesreči ne deluje trezno, oziroma sumite, da je pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc.
 • Obvezno pokličite policijo, če je v nesreči kdorkoli poškodovan.
 • Kadar nastane večja materialna škoda, je prisotnost policije prav tako primerna.
 • Če ste se v nesreči znašli s tujcem oziroma z vozilom tuje registracije, se prav tako obrnite na oblasti.
 • Kadar imate na sumu, da je bila prometna nesreča povzročena namerno ali iz razlogov razno-raznih prevar, ali pa se z voznikom ne morete sporazumeti o nastali škodi, bo tudi najbolje, če pokličete 113.

Spremembe na slovenskem zavarovalniškem trgu

Spremembe so očitne predvsem pri kasko zavarovanju.  Kasko zavarovanje avta namreč lahko od sedaj sklenemo samostojno, poleg polnega kasko zavarovanja avta, ali poleg zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Franšiza pri delnem kasku pri večini obvezna

Soudeležba oziroma franšiza pomeni, da del škode, ki ob nesreči nastane na avtomobilu, krijete sami v primeru, ko je strošek manjši ali enak franšiznemu znesku. Franšiza je lahko odvisna od nove nabavne vrednosti vozila (dražji kot je avtomobil, večja je soudeležba pri škodi), ali od nastale škode (5% in ne manj kot 50 evrov).

Pri nekaterih zavarovalnicah je soudeležba pri nesrečah na avtu obvezna, brez franšize delnega kaska ne morete več skleniti. Delež nastale škode boste morali zavarovanci kriti sami, višina tega zneska se med zavarovalnicami razlikuje. S stroški in pogoji zavarovanja se podrobno seznanite preden podpišete zavarovalniško.

Pri nas delne kasko kombinacije še vedno brez odbitnih franšiz..

Vse, ki se odločajo za kasko  zavarovanje avta, najbolj zanima strošek zavarovanja. Zavarovanci z obvezo soudeležbe kritja poškodbe avtomobila niso najbolj zadovoljni. Ker vas kot stranke razumemo in se vam želimo čim bolj približati, vam pri nas še naprej omogočamo in nudimo delne kasko kombinacije brez odbitne franšize. Finančna škoda v okviru delnega kaska bo pokrita v celoti.