Na Kaj Morate Biti Pozorni Pri Zavarovanju Avtodoma?

zavarovanje-avtodoma-novosti

Na kaj morate biti pozorni pri najemu avtodoma

Zagotovo veste, da vsakršen najem vozila terja nekaj previdnosti in vnaprejšnje pozornosti. Enako velja za avtodom, le da morate tukaj poleg zavarovanja preveriti še nekaj dodatnih stvari. Počitnice z avtodomom so svojevrstna izkušnja, ki se je zagotovo veselite. Naj bodo počitnice torej svobodne v pravem pomenu besede, nanje pa se pripravite tudi s pravilnim najemom avtodoma.

Zavarovanje avtodoma Ni Insto Kot Zavarovanje Avtomobila

Če se odločate za počitnikovanje z avtodomom, boste zagotovo najprej iskali primeren model vozila, ki ustreza številu potnikov. Potem pride na vrsto cena najema, ki se pri ponudnikih nekoliko razlikuje. Vseeno pa nikar ne spreglejte vrste zavarovanja in vaših pravic ter dolžnosti pri najemu. Zavarovanje avtomobila je del najemne pogodbe in je všteto v celotno ceno najema avtodoma.

Najprej si pridite na jasno, kdo vse bo vozil avtodom. Po pravilih namreč velja (enako kot pri najemu drugih vozil), da sme avtodom voziti zgolj oseba, navedena v najemni pogodbi. Če bo voznikov več, mora biti tako določeno tudi v pogodbi. Čeprav navadno to prinese dodaten strošek, ste z navedbo večih voznikov zavarovani v primeru prometne nesreče ali kontrole. V ceno najema morata biti vključeni tudi dve vrsti zavarovanja – obvezno in kasko zavarovanje. V primeru najema, kasko zavarovanje pokriva škodo, ki nastane zaradi poškodbe ali uničenja zavarovanega vozila, ki je posledica od voznikove volje neodvisnih dogodkov, torej nepričakovanih dogodkov. Preden sklenete pogodbo o najemu avtodoma, dobro preberite kaj vse krije kasko zavarovanje. Običajno je vozilo kasko zavarovano z od 1% do 2% odbitne franšize. Če vas skrbi številko prevoženih kilometrov, se pozanimajte tudi o tovrstnih omejitvah, čeprav navadno število kilometrov ni omejeno ali določeno.

zavarovanje-avtodoma

Vsekakor je zavarovanje avtodoma obvezno, tako kot je obvezno zavarovanje za vsako vozilo. Pred najemom oziroma prevzemom avtodoma, bo najemodajalec najverjetneje zahteval polog varščine, ki pokriva dodatne stroške, ki lahko morebiti nastanejo v času vašega najema. Če ste v času najema avtodoma udeleženi v nesreči, se načeloma stroški škode krijejo iz lastnikove zavarovalne police, vi pa krijete škodo odbitne franšize in izgubite bonus. To velja, če je šlo za nenamerno povzročeno škodo. Če se po nezgodi ugotovi, da je bil voznik pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc, ali pa je nesrečo povzročil zaradi malomarnega ravnanja, boste odgovorni za vse stroške popravila vozila, saj v takem primeru kasko zavarovanje ne velja.

Vnaprejšnja previdnost Pri Zavarovanju Avtodoma

Preden najamete avtodom, si ga dodobra oglejte – tako notranjost kot zunanjost. Najbolje je, da to storite, še preden odidete od najemodajalca. Tako lahko takoj opazite morebitne nepravilnosti in nanje tudi opozorite. Priporočljivo je tudi, da avtodom fotografirate, preden ga najamete – sploh če najdete kakšne nepravilnosti. Tako bo kasneje jasno razvidno, da škode niste povzročili vi. Toplo vam priporočamo, da opravite tudi testno vožnjo skupaj z lastnikom avtodoma. Kljub dejstvu, da za vožnjo avtodoma ne potrebujete drugega kot vozniško dovoljenje B kategorije, je le-ta še vedno večji in okornejši od osebnega avtomobila. Na vožnjo avtodoma se morate privaditi in če boste opravili testno vožnjo, boste zmanjšali možnost za nesrečo v prvih urah potovanja.

Preden se odpravite na pot, si tudi dobro preberite navodila za uporabo avtodoma. Tam so namreč določene vse omejitve in pravila. Pazljivi bodite tudi, da skupna teža avtodoma ne bo presegala 3500kg, saj vas v tujini ob pregledu lahko tehtajo, za preseženo kilažo pa vam naložijo zasoljeno kazen.

V primeru nesreče obvestite lastnika

V kolikor se na potovanju srečate z neljubimi situacijami, kot so prometna nesreča, pokvaritev avtodoma ali vlom, morate o tem čim prej obvestiti lastnika. Če ste prebrali pogoje najema, ste med njimi našli tudi jasno določilo, kako ukrepati v teh situacijah. Z lastnikom se dogovorite o nadaljnih postopkih, vsekakor pa pokličite tudi policijo, če gre za prometno nesrečo ali vlom. S policijskim zapisnikom boste namreč lahko uveljavljali zavarovanje. Pri prometni nesreči izpolnite tudi evropsko poročilo, pridobite skico nesreče in fotografirajte nastalo škodo ter kraj dogodka. Če se vam avtodom pokvari, poiščite najbližji pooblaščeni servis in se dogovorite za popravilo. Na računu mora biti naveden lastnih avtodoma, če želite, da vam povrne stroške, nastale ob popravilu. Vso dokumentacijo lahko fotografirate, vsekakor pa shranite vse papirje, saj vam bo na podlagi le-teh lastnih povrnil nastale stroške.