You are here
Home > Razlogi ZA Kasko Zavarovanje Avta

Večna dilema – Kasko Zavarovanje Da ali Ne?

Večina voznikov se sprašuje in razmišlja, ali naj se odloči za kasko zavarovanje ali ne. Dilema ostaja in preprostega odgovora nanjo ni. Vsakdo se mora odločiti sam, kaj se mu splača in kaj ne, vendar pa obstaja nekaj splošnih smernic, ki vam lahko olajšajo odločitev. Kdaj se vam torej splača zavarovati avtomobil s kaskom in kdaj ne?

Ko je nastopila vsesplošna finančna kriza, se je število kasko zavarovanj povečalo, in ne zmanjšalo. Marsikdo je namreč ocenil, da je ceneje plačevati zavarovanje, kot se soočati z nakupom novega avtomobila. Vendar kje je meja, do katere je kasko zavarovanje še smiselno? Načeloma se polni kasko priporoča zgolj za vozila, mlajša od petih let. Vendar se ta meja premika, sploh zaradi trenda kupovanja avtomobilov na lizing, kjer je kasko obvezen.

 

Kakšna so Mnenja Zavarovalnic?

Vsaka zavarovalnica ima svoj pogled na kasko zavarovanje in nekoliko drugačne usmeritve svojih strank. Vaša odločitev je tako delno odvisna tudi od zavarovalnice, s katero sodelujete. Načeloma se morate zavedati, da je v povprečju že štiri leta star avtomobil vreden polovico manj kot ravnokar kupljen. Torej se vam v prvih štirih letih zagotovo splača imeti kasko zavarovanje, sploh če imate vozilo višje kakovosti in cenovnega razreda.

Kakšna je povprečna odločitev voznika po mnenju zavarovalnice Maribor? Svojim strankam svetujejo kasko zavarovanje vsaj v prvih treh letih od nakupa novega vozila. Večina lastnikov pa se ne odloča več za tovrstno zavarovanje za avtomobile, ki so vredni manj kot deset tisoč evrov in v povprečju starejši od šest do sedem let.

Na zavarovalnici Generali so ocenili, da je povprečna starostna meja vozila, ko se ljudje še odločajo za kasko, osem let. Ljudje, ki naj bi se odločili za kasko zavarovanje vozil, starejših od 12 let, naj bi bili izjemno redki.

Pri zavarovalnici Grawe pravijo, da svojim strankam priporočajo kasko zavarovanje za vsa vozila, stara do pet let. Enako velja za službena vozila, saj so veliko v uporabi in je zato kasko logična izbira. Možnost sklenitve kaska vam ponujajo zgolj za avtomobile, stare do osem let.

Če kupujete avto na lizing, potem veste, da vam lizing hiše in banke ponujajo financiranje za obdobje do osem let, v tem času pa je kasko zavarovanje obvezno. Tukaj se pokaže tudi večinski trend v odločitvah za kasko zavarovanje, saj se večina ljudi ob izteku kredita ali lizinga ne odloči za nadaljnje kasko zavarovanje.

 

Kaj je Dražje – Popravilo, Kasko ali Nov Avto?

Pri odločitvi za kasko zavarovanje se morate predvsem vprašati, kaj se vam splača in kolikšne so vaše finančne zmožnosti. Si lahko privoščite nakup novega avtomobila, če izgubite svoj sedanji avtomobil v prometni nesreči ali tatvini? Je dražje popravilo vašega avtomobila ali plačevanje kasko zavarovanja? Je morda vaš avto že v letih in je vreden premalo, da bi se ga sploh splačalo zavarovati s kaskom? Koliko znaša vaša plača v primerjavi s kaskom ali popravilom avtomobila?

Mnenje zavarovalnice Triglav je, da tako imenovana točka preloma ne obstaja, vsak posameznik ima namreč svojo. Za nekoga je določen znesek popravila sprejemljiv, za nekoga drugega pa bi ista vsota predstavljala previsok strošek. Zatorej morate sami ugotoviti, kolikšna škoda zaradi poškodbe ali izgube vozila bi že resno ogrozila vaše finančne zmožnosti.

Pri Adriatic Slovenici so nekoliko drugačnega mnenja, saj pravijo, da se v grobem kasko zavarovanje splača imeti do takrat, dokler so stroški popravila še vedno nižji od vrednosti avtomobila. Torej po tem mnenju kasko ni več smiseln, ko je vaš avtomobil že hudo v letih in ni več vreden dovolj, da bi se ga splačalo popravljati.

 

kasko-zavarovanje-kritje-skode

 

Skladnost Kaska in Povračila Škode

Zanimivo je, da se višina kasko zavarovanja določa na podlagi novega avtomobila, ko pa pride do povračila škode v primeru totalke, se zgodba nekoliko obrne. Zavarovalnica takrat vozilo in škodo oceni na podlagi dejanske starosti vozila, čeprav ste kasko zavarovanje plačevali kot za novo vozilo. Zakaj je temu tako? Zavarovalnice pravijo, da se ob morebitni škodi (nesreči) v avto vgradijo novi nadomestni deli, ne pa rabljeni. To naj bi bil tudi razlog za višino kaska, določenega na podlagi vrednosti novega avtomobila.

Dejanska izrabljenost vozila naj bi se upoštevala zgolj pri totalki in kraji, ki naj bi ju bilo v primerjavi z ostalimi poškodbami, za največ dva odstotka. Kaj se torej zgodi, če se zaletite in imate sklenjeno kasko zavarovanje? Zavarovalnica oceni, ali se splača popraviti vaše vozilo oziroma ali je to »ekonomsko sprejemljivo«. Če se avto splača popraviti, vam zavarovalnica nadomesti škodo s popravilom, v drugem primeru pa vaše vozilo proglasijo za totalko, ocenijo vrednost razbitega avtomobila in vam izplačajo odškodnino. Kaj torej storiti, če niste zadovoljni z ocenitvijo? Nadomestnega avtomobila zagotovo ne boste dobili, pri nekaterih zavarovalnicah (recimo pri zavarovalnici Maribor) pa imate možnost, da zavarovalnica proda vaš avto na dražbi, vendar le, če je vaš avto, ki je po novem totalka, mlajši od štirih let. Nič kaj pretirano obetavno za voznike, ki vozijo starejša vozila torej.

 

Top