You are here
Home > Registracija Vozila

Če Vozite Močan Avto, vas Država Pri Registraciji Vozila Bolj »oskubi«

registracija-vozilaVsakoletno lastniki za registracijo vozila plačujemo dajatev za uporabo svojih prevoznih sredstev v cestnem prometu. In ta dajatev se je s 1.1.2017 precej spremenila, vsaj za tiste, ki pod pokrovi svojih jeklenih konjičkov skrivate močnejše motorje. Koliko torej znaša nova dajatev in kateri vozniki najbolj občutite spremembo v cenah pri registraciji avtomobila?

Vlada je določila, da boste vsi tisti, ki uporabljate vozilo z motorjem, katerega prostornina presega 4.000 kubičnih centimetrov, plačali kar 500 evrov letne dajatve za uporabo cest. Če ste šele letos kupili tovrstni avtomobil, se vam vse skupaj morda ne zdi nič nenavadnega, vendar vsi tisti, ki so imeli močnejše avtomobile že prejšnja leta vedo za kako velik poskok v ceni gre (glej registracija vozila cena). Prejšnja letna dajatev je namreč znašala zgolj 193 evrov, kar je 260 % manj kot sedanja! Če torej vozite močan avtomobil, se pripravite na vrtoglave dajatve. Preberite si še najcenejše zavarovanje avta.

 

Kakšne So  Zadnje Spremembe Pri Registraciji Vozila v 2017?

Letos se bo zaradi spremembe letnih dajatev za registracijo avtomobila v državni blagajni nabralo kar 20 milijonov evrov več, kot poprejšnje leto, ocena za prihodnje leto pa znaša 110 milijonov evrov. Kakšna usoda pa je doletela tiste, ki nimate motorjev s tako veliko kubaturo? Izgleda, da podražitev deluje po principu »Več kot imaš, več daš«. Zakaj? Ker vladin sklep pravi, da se letna dajatev za registracijo vozila viša skladno z močjo motorja. Tako boste tisti najbolj skromni, ki imate vozilo s prostornino motorja manjšo od 1.350 kubičnih centimetrov plačali zgolj 6,50 evra več kot poprej, torej skupaj 55 evrov letno. Dalje, vsi, ki ste lastniki osebnih avtomobilov in večnamenskih vozil za prevoz oseb in stvari, katerih prostornina motorja spada v kategorijo med 1.350 in 1.800 kubičnimi centimetri, boste za letno dajatev plačali 85 evrov. Sledite lastniki vozil s prostornino motorja med 1.800 in 2.500 kubičnimi centimetri, vaš prispevek pa znaša 135 evrov letno. Vsi, ki vozite avtomobile s prostornino motorja do 3.000 kubičnih centimetrov in prispevkom 250 evrov, naslednji razred z motorjem do 4.000 kubičnih centimetrov vam nalaga dajatev 400 evrov, in kot smo že omenili, vozniki, ki vozite avtomobile s prostornino nad 4.000 kubičnih centimetrov, morate plačati kar 500 evrov letne dajatve.

Kako se Bodo Cene Registracije Avtomobila Zviševale v Bodoče?

Kako pa jo boste pri registraciji avtomobila odnesli lastniki motornih koles? Zagotovo nekoliko bolje. Tisti, ki vozite motorno kolo s prostornino motorja do 125 kubičnih centimetrov, ste na najboljšem, saj se je vaša letna dajatev za registracijo avtomobila zvišala samo za dober evro in po novem znaša 12 evrov. Obenem je prišlo še do ene spremembe oziroma delitve kategorij motornih koles glede na prostornino motorja. Zdaj so motorji z večjo prostornino razdeljeni v tiste od 500 pa do 1.000 kubičnih centimetrov ter v kategorijo nad 1.000 kubičnih centimetrov. Vseeno pa so letne dajatve za motorna kolesa precej zmerne, saj najvišja znaša 30 evrov.

registracija-avtomobila-novosti-2017

Top